Quality, Flexible Workspace

391

This tenancy for a government department covers two floors of about 500m2 each.

The project was constructed as an integrated build, with base building refurbishment (landlord works) completed along with the fitout.

The base-building refurbishment is part of the landlord’s programme to achieve consistency and high quality across all levels of the building. Amenities include high-performance LED lighting, acoustic ceilings, air-conditioning and new kitchens. The design for the carpet is the same on all floors, but with each floor selected from one of three colourways.

The 1960s building has a limited floor-to-floor height, which made it very challenging to install full airconditioning with fresh-air supply. The solution was to build ‘mushroom’ bulkheads at each internal column, allowing the ceiling to be installed at 2.4m between beams.

The key design principles for the fitout were:

  • Space planning allowing flexible future use
  • Meeting rooms and service areas around core, workstations to perimeter for daylight and outlook

Wright & Gray Architects Ltd recommend following these principles for most fitouts, to minimise the future cost of ‘churn’. A well-planned workspace will allow for growth and organisational changes without needing alterations to the hard fitout.

 

Collaborators:

Contractor: Choice Commercial Interiors Ltd

Tenant’s designer (colours, performance specification, furniture): Catalyst Consulting

Mechanical services engineer: Pacific Consultants