Karori Renovation

391

Open-plan living, views and sunshine were at the top of the list to turn the client’s home into a place of relaxation, perfect for a social summer’s afternoon. The project was driven by a desire for an open-plan kitchen, dining and living space with capacity to host large dinner parties.

The 1910’s villa is situated with stunning views across Karori toward Makara Peak and the surrounding Skyline track. The site is oriented east-west, elevated above the street, and falling toward the west. The home was poorly organised for the potential sun, views and entertaining possibilities it had to offer.

The bathroom took up the prime corner of the house, limiting the connection to the garden, views and sun to the living. The existing low windows and verandah cut off the view and sun. The bedrooms and bathroom opened directly from the informal living and kitchen.

Rearranging the plan with the bedrooms to the east and the living to the west created the opportunity for a large open-plan space capturing the sun and views. The east to west axis determined by the existing entrance and hallway celebrates the new open connection through the house. Large glazed doors extended the space to the deck and garden below, complimented by a new glazed canopy to provide shelter while allowing  light in and views out.

The renovation has re-ordered the home to make the most of the living opportunities for a light, bright open space to relax and enjoy.

Click for more images

Collaborators:

Kitchen designer – Jan Willis, Peter Howley Joinery

Structural engineer - Sawrey Consulting Engineers Ltd

Contractor - Namloc Build Ltd